“Zdrowo i kolorowo”

      Jesień to doskonała pora na pozyskanie świeżych warzyw i owoców. Wszystkie dzieci doskonale wiedzą jakie bogate w witaminy są warzywa i owoce, a soki z nich są źródłem witamin i cennych składników. Przekonaliśmy się o tym na zajęciach kulinarnych podczas robienia i picia soku. Po zdobyciu wiedzy teoretycznej na temat warzyw i owoców, a także zasad bezpiecznego i higienicznego przygotowywania posiłków, przystąpiliśmy do działania. Umyliśmy rączki i nasze składniki do soku. Następnie dzieci z uwagą obserwowały jak ciocie wrzucają warzywa i owoce do sokowirówki, oraz jak powstaje nasz kolorowy, pyszny napój. Na koniec naszych zajęć wspólnie degustowaliśmy nasz świeżo wyciśnięty sok z jabłek, pomarańczy i marchewki. Wszystkim dzieciom bardzo smakowało!

     Nic tak nie zastąpi dawki witamin jak świeże warzywa i owoce. Degustacja była udana, bezpieczeństwo i higiena były zapewnione oraz dużo radości z wykonania pracy.

      Iwona Bielecka