Przedszkolaki doskonale wiedzą, że aby być zdrowym trzeba się dobrze odżywiać, a najwięcej witamin mają owoce i warzywa. Z myślą o pysznych witaminach 7 października dzieci z grupy „wiewiórki” oraz „sówki” postanowiły sprawdzić jak wyczarować z jabłek i marchewek pyszny sok, bez dodatku cukru.
Przed przystąpieniem do pracy przedszkolaki zapoznały się z urządzeniem do robienia soku – sokowirówką. Utrwaliliśmy podstawowe zasady higieny i bezpieczeństwa. Dzieci pełne zainteresowania i ciekawości przystąpiły do mycia rąk i owoców.
Degustacja była udana, co widać było po zostawionych pustych kubeczkach. Bezpieczeństwo zapewnione i dużo radości z wykonanej pracy.
Nic nie zastąpi dawki witamin jak sok ze świeżo wyciśniętych owoców i warzyw, w dodatku zrobiony własnoręcznie.
I. Bielecka