Korzystamy w pełni z darów jesieni

    W ramach cykli tematycznych pt. ,,Dary jesieni ”oraz ,,Przygotowanie do zimy” klasa 0a wraz z wychowawcą panią Alicją Śniadała na przełomie września i października podczas zajęć dydaktycznych przygotowała wykorzystując smaczne i zdrowe dary jesieni sałatkę owocowo- warzywną oraz sok marchwiowo- jabłkowy.

Zajęcia dostarczyły uczniom wspaniałej zabawy kulinarnej oraz cennych wiadomości z zakresu wartości odżywczych oraz bogactwa witamin jakie zawierają w sobie warzywa i owoce, a szczególnie te w stanie surowym. Dzieci podczas zajęć praktycznych nauczyły się przygotowywać owoce i warzywa do spożycia oraz posługiwać się obieraczką.Zajęcia dały możliwość powtórzenia wiadomości w jaki sposób można przygotować i przechowywać warzywa i owoce na czas zimy w spiżarni oraz jak ważną sprawą dla zdrowia jest spożywanie produktów spożywczych bez środków konserwujących.

  Będziemy chcieli w niedługim czasie powtórzyć zajęcia kulinarne przed Świętami Bożego Narodzenia przygotowując świąteczne pierniczki.

Alicja Śniadała