W kwietniu w ramach realizacji innowacji pedagogicznej „Sensoryczna Przygoda”, „Sówki” rozwijały zmysł smaku i węchu. Zadaniem dzieci była degustacja różnych produktów i podział ich na 4 rodzaje smaków: gorzkie, słodkie, słone i kwaśne. Następnie poznawały zapachy wybranych produktów i ziół tj. mięta czy kawa. Dzieci bardzo chętnie podchodziły do zadania i świetnie sobie z nim poradziły. Po degustacji przeprowadziliśmy krótką rozmowę na temat wrażeń dzieci, opowiedziały, który smak i zapach najbardziej im się podobał i dlaczego, a który najmniej.
Podejmowanie próby degustacji różnych produktów pomaga dzieciom rozwijać swoje zmysły oraz kształtować zdrowe nawyki żywieniowe, wszystko to w przyjaznej i zabawowej atmosferze. Dzięki zajęciom, dzieci nie tylko uczyły się o smakach, ale także czerpały radość z odkrywania świata jedzenia.
M. Ponichtera