Korzystamy w pełni z darów jesieni

W ramach cykli tematycznych pt. ,, Jesień w sadzie ” oraz Szkolnego Dnia Jabłka klasa 0a wraz z wychowawcą P. Alicją Śniadała 5 października podczas zajęć dydaktycznych przygotowała wykorzystując smaczne i zdrowe dary jesieni sałatkę owocowo-warzywną ze zdrowymi dodatkami ziarenkami słonecznika, dyni, wiórek kokosowych, rodzynek ,  żurawiny,  orzeszków itp.
Zajęcia dostarczyły uczniom wspaniałej zabawy kulinarnej oraz cennych wiadomości z zakresu wartości odżywczych oraz bogactwa witamin jakie zawierają w sobie warzywa i owoce, a szczególnie te w stanie surowym. Dzieci podczas zajęć praktycznych nauczyły się przygotowywać owoce i warzywa do spożycia oraz posługiwać się obieraczką. Zajęcia dały możliwość powtórzenia wiadomości w jaki sposób można przygotować i przechowywać warzywa i owoce na czas zimy w spiżarni oraz jak ważną sprawą dla zdrowia jest spożywanie produktów spożywczych bez środków konserwujących. Będziemy chcieli w niedługim czasie powtórzyć zajęcia kulinarne przygotowując
zdrowe soki ze świeżych owoców.

Opracowała Alicja Śniadała